5 procent jongeren is online lastiggevallen

Ruim 5 procent van de 12- tot 25-jarigen is in 2018 wel eens online gepest, gestalkt of bedreigd. Meisjes en homo- en biseksuele jongeren zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer. Dat blijkt uit het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Online incidenten zoals pesten, stalken of bedreigen kwamen met 6,4 procent bij 12- tot 18-jarigen vaker voor dan bij 18- tot 25-jarigen met 4,4 procent.

Van de jongeren kreeg 1,6 procent te maken met een seksueel getint incident. Dat betreft vooral meisjes: 2,8 procent had een seksueel getint incident meegemaakt, tegenover 0,5 procent van de jongens.

Homo- en biseksuele jongeren worden vaker dan gemiddeld slachtoffer van online incidenten. 11,4 procent had daar in 2018 last van, ruim twee keer zo veel als heteroseksuele jongeren.

Voor 43,4 procent van de slachtoffers had het incident emotionele gevolgen, zoals boosheid en slecht slapen. 8 procent meldde het incident bij de politie of een andere instantie; 36,7 procent vertelde het aan een familielid, vriend of leerkracht.

Aan het online onderzoek onder kinderen en volwassenen deden ruim zesduizend 12- tot 25-jarigen mee.

Bron: CBS