Werkdruk in de jeugdzorg toegenomen

Werknemers in de jeugdzorg ervaren een hogere werkdruk dan andere werknemers in de sector zorg en welzijn. De werkdruk is het afgelopen jaar bovendien toegenomen. Dit blijkt uit enquêtes van het CBS onder werknemers en werkgevers in zorg en welzijn.

Bijna 44 procent van de werknemers in zorg en welzijn ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk. Bij werknemers in de jeugdzorg is het percentage zelfs 53 procent. Ook op andere aspecten scoort de jeugdzorg het hoogst: 70 procent zegt dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen en 63 procent heeft het gevoel tijd tekort te komen. Bij de werkgevers in de jeugdzorg ziet 55 procent dat de werkdruk is toegenomen. Zij wijten dat met name aan regeldruk en administratieve lasten.

In zorg en welzijn hebben werknemers in de jeugdzorg ook het vaakst te maken met verbale agressie (95 procent) en bedreiging of intimidatie (34 procent). Negen op de tien jeugdzorgwerkers voelen zich wel veilig genoeg om die agressie op het werk te bespreken. Van de werkgevers zegt een kleiner deel, namelijk 43 procent, dat medewerkers agressie of geweld ervaren.

Ondanks de werkdruk en agressie zegt 78 procent van de werknemers in de jeugdzorg tevreden of zeer tevreden te zijn met hun werk.

De hoge werkdruk in het jeugdveld is zorgwekkend, stelt directievoorzitter Ans van de Maat van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Ik hoor van steeds meer organisaties dat ze te weinig personeel hebben. Daardoor gaat de caseload omhoog, waardoor het personeelsverloop weer toeneemt. We vragen professionals om op een andere manier te gaan werken, om te transformeren en hun vakmanschap te ontwikkelen. Daarvoor hebben ze scholing, tijd voor reflectie en intervisie nodig. Maar organisaties kunnen daar niet de ruimte voor bieden – niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet kunnen.'

Bron: CBS; Nederlands Jeugdinstituut