Vader met werkende partner voedt meer op

Vaders zijn meer betrokken bij de zorg voor hun kind als hun vrouw meer werkt. Dat concludeert socioloog Brett Ory uit het onderzoek waarop ze op 5 september promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ory onderzocht waarom de ene vader meer betrokken is dan de andere. Ze keek naar de rol van de familie van de vader, zijn sociale status en het land waarin hij woont, in zestien Europese landen en Australië. Met name in Nederland is de vader meer betrokken bij de opvoeding naarmate de moeder meer werkt.

Daarnaast houden vaders met een hoger opleidingsniveau zich meer bezig met de opvoeding, aldus Ory. Een mogelijke verklaring is dat deze vaders minder vasthouden aan traditionele rollenpatronen.

Ook lijkt er verschil te bestaan tussen sociale klassen. Verschillende sociale klassen hanteren verschillende opvoednormen. Vaders uit lagere sociale klassen zijn minder betrokken bij de opvoeding. Maar dat kan ook komen doordat zij bijvoorbeeld meer moeten werken en daardoor minder tijd overhouden.

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam