Plan op komst tegen suïcides in JeugdzorgPlus

De jeugdsector werkt aan een actieplan om het aantal suïcides  terug te dringen in de gesloten jeugdhulp, de JeugdzorgPlus. Het plan verschijnt in maart, schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Het actieplan 'Transformatie gesloten jeugdhulp' is gericht op het verminderen van het aantal gesloten plaatsingen, het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen en van overplaatsingen, en het bieden van een vervolgplek zonder wachttijd. Ook moet het plan op korte termijn een aanpak bieden om suïcidepogingen te voorkomen. Betrokken bij het plan zijn onder meer Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland en gemeenten.

Ans van de Maat, directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut, benadrukt het belang van het pedagogisch klimaat in de JeugdzorgPlus. 'Ieder kind heeft recht op een goed pedagogisch leefklimaat: een liefdevolle, stabiele en zorgzame omgeving waarin een kind zich optimaal kan ontwikkelen. In de JeugdzorgPlus ligt de nadruk op beheersing en, in het verlengde daarvan, op repressie. Dat gaat ten koste van het pedagogische leefklimaat.' Een goed pedagogisch leefklimaat kan volgens Van de Maat bijdragen aan het terugdringen van suïcide.

Bron: Ministerie van VWS; Nederlands Jeugdinstituut