'Pak agressie tegen jeugdbeschermers aan'

Acht op de tien jeugdbeschermers kregen het afgelopen jaar te maken met agressie, uiteenlopend van schelden en schreeuwen tot ernstige bedreigingen en lichamelijk geweld. Dat schrijven de gecertificeerde instellingen in een pamflet waarin ze het kabinet en de Tweede Kamer vragen om maatregelen.

Cliënten en ouders bedreigen jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders niet alleen op hun werk, maar ook in de privésfeer. Ze worden daarnaast via sociale media en op websites aan de 'digitale schandpaal genageld', aldus het pamflet.

Volgens jeugdbeschermers krijgen zij niet altijd hulp van de politie bij agressie en worden hun aangiftes vaak onterecht afgewezen. Ze vinden dat zij nauwelijks steun krijgen vanuit de maatschappij en politiek voor hun werk. De instellingen vragen dan ook om maatregelen om de agressie te beteugelen.

In een reactie zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming dat hij geschokt is over de heftigheid van de incidenten tegen medewerkers en in gesprek wil met onder andere de politie en Facebook over mogelijke maatregelen.

Bron: Willem Schrikker; ministerie van Justitie en Veiligheid