'Nog te veel vrijheidsbeperking in JeugdzorgPlus'

'Wij krijgen signalen van jongeren dat vrijheidsbeperkende straffen nog te vaak worden ingezet.' Dat zegt hoofdinspecteur Joke de Vries van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een artikel in de Volkskrant.

'We zien dat sommige instellingen hun best doen', zegt De Vries. 'Maar alle instellingen moeten er nu echt werk van maken dit aantal terug te dringen. Ze kunnen niet meer met het excuus komen: we hebben te weinig personeel dus het kan niet.'

Door personeelstekorten huren gesloten instellingen vaak tijdelijke krachten in. Zij hebben geen persoonlijke band met de jongeren, wat kan leiden tot meer gedwongen afzonderingen. De Vries: 'Maar groot personeelsverloop zegt ook iets over het werkklimaat. Een instelling moet zo'n klimaat hebben dat mensen er willen werken.'

Uit onderzoek van de Academische Werkplaats Risicojeugd bleek in juni dat bij tien JeugdzorgPlus-instellingen in circa drie weken tijd 860 ongeplande gedwongen afzonderingen plaatsvonden, bijvoorbeeld vanwege agressie of het overtreden van regels, maar ook wegens gebrek aan personeel.

In een actieplan voor de hervorming van de gesloten jeugdhulp, gepubliceerd in maart, stelde de sector te willen stoppen met gedwongen afzonderingen.

Bron: De Volkskrant