Meer studenten in schuldhulpverlening

Van de ruim tienduizend jongeren die in 2018 schuldhulpverlening kregen, ontving bijna de helft studiefinanciering. Dat blijkt uit een peiling onder schuldhulpverleners door de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK.

Tot enkele jaren geleden zagen schuldhulpverleners vooral jongeren met schulden in combinatie met andere problemen, zoals dakloosheid, het ontbreken van werk en opleiding, verslaving en psychische problemen. In 2018 is het aantal jongeren met recht op studiefinanciering dat zich meldde verdubbeld. Een mogelijk oorzaak is dat steeds meer gemeenten studenten toelaten tot de schuldhulpverlening. Maar ook het leenstelsel is volgens schuldhulpverleners een oorzaak. Studenten die de maximale studiefinanciering nodig hebben voor hun levensonderhoud, hebben weinig ruimte om financiële tegenvallers op te vangen, signaleert de NVVK.

Bas Wijnen, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut, vermoedt dat de jongeren in de schuldhulpverlening slechts het topje van de ijsberg zijn. 'We weten uit NIBUD-onderzoek dat alleen al zo'n honderdduizend mbo-studenten van 18 jaar en ouder schulden hebben. Lang niet alle jongeren met schulden krijgen schuldhulpverlening. Elke gemeente hanteert daarbij andere criteria en definities. Juist jongeren moeten makkelijk toegang krijgen tot hulp. Ze kunnen de langetermijngevolgen van hun beslissingen nog niet overzien. Het is logisch dat jongeren op hun 18e niet in staat zijn om volwassen financiële keuzes te maken. Dat moet je echt leren, door vallen en opstaan. Dat aspect kunnen gemeenten bij hun beleid voor schulden van jongeren vooropstellen. Niet elke schuld is immers meteen een probleem, maar wel het begin van een leerproces.'

Bron: NVVK; Nederlands Jeugdinstituut