Jeugdtrauma verhoogt risico op mishandeling

Een jeugdtrauma geeft een verhoogd risico om op latere leeftijd slachtoffer te worden van geweld, blijkt uit een studie van het Trimbos-instituut en GGZinGeest, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Pesten en fysieke, seksuele en psychische mishandeling zijn de vormen van jeugdtrauma die zijn gemeten in dit onderzoek. Mensen met een van deze jeugdtrauma's lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van fysiek, seksueel en psychisch geweld wanneer zij volwassen zijn. Dit wordt ook wel revictimisatie genoemd.

De onderzoekers stellen dat het belangrijk is dat voor deze risicogroepen preventieve interventies ontwikkeld worden om revictimisatie te voorkomen.

Het onderzoek bevestigt wat we ook zien in onderzoek naar de gevolgen van kindermishandeling, aldus Marianne Volaart, medewerker veilig opgroeien bij het Nederlands Jeugdinstituut. 'De impact van deze vormen van jeugdtrauma is groot. Dit onderzoek onderstreept nog eens hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor passende hulp bij trauma als gevolg van stressvolle en onveilige jeugdervaringen. We weten dat sommige slachtoffers deze ervaringen verwerken met hulp van hun omgeving, maar we zien ook dat herstel zeker niet vanzelfsprekend is. Om te herstellen is, naast steun, ook hulp en effectieve traumabehandeling nodig. Dankzij onderzoeken naar de aanpak van kindermishandeling leren we steeds meer over de werkzame principes van interventies voor risicogroepen. Deze inzichten helpen om psychische problemen en revictimisatie in de toekomst te voorkomen.'

Bron: Trimbos-instituut; Epidemiology and Psychiatric Sciences; Nederlands Jeugdinstituut