Extra geld voor verdere transformatie jeugdhulp

Het extra geld dat de komende jaren beschikbaar komt voor jeugdhulp is bedoeld om de jeugdhulp te verbeteren en beter beheersbaar te maken. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Haagse bronnen is in de Voorjaarsnota 2019, die eind mei verschijnt, 350 miljoen euro extra gereserveerd voor jeugdhulp. De komende drie jaren zouden gemeenten jaarlijks nog eens 190 miljoen euro extra krijgen voor jeugdhulp. De VNG denkt dat gemeenten jaarlijks 490 miljoen euro extra nodig hebben. 'Er moet een meerjarige oplossing komen, anders kunnen wij onze taken niet uitvoeren', zegt een woordvoerder van de VNG in NRC.

Het kabinet maakt extra geld vrij omdat de laatste jaren het gebruik en de kosten van jeugdhulp zijn gestegen. Maar meer geld leidt niet automatisch tot betere en beter beheersbare jeugdhulp, schrijft De Jonge aan de Kamer. Hij wil met de gemeenten inhoudelijk afspraken maken over de besteding. De afspraken moeten gaan over het bevorderen van regievoering, sturing en samenwerking. 'Meer eenheid en voorspelbaarheid in het zorglandschap is noodzakelijk', aldus De Jonge. Hij wil onder meer kijken naar administratieve lasten, de toegang tot jeugdhulp en de reikwijdte van de jeugdhulpplicht van gemeenten.

Bron: Ministerie van VWS; NRC; Binnenlands Bestuur