Duizenden jeugdzorgwerkers in staking

Duizenden jeugdzorgwerkers deden mee aan de landelijke staking op 2 september. Volgens verschillende bronnen kwamen 4.000 tot 5.500 stakers naar Den Haag voor de manifestatie tegen de werkdruk in de sector.

De jeugdzorgwerkers staakten tegen de werkdruk, de bezuinigingen, de administratieve regeldruk en de wachtlijsten voor kinderen en gezinnen. Vakbonden FNV en CNV eisen geoormerkt geld voor jeugdzorg. Ze vragen voor dit jaar 750 miljoen euro extra om tekorten in de sector weg te werken. Verder willen ze 200 miljoen euro voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden: loonsverhoging en maatregelen tegen werkdruk en voor behoud van personeel. Het extra geld dat minister Hugo de Jonge van VWS in mei toezegde aan de gemeenten – 420 miljoen euro extra in 2019 en 300 miljoen in 2020 en 2021 – is volgens de bonden bij lange na niet genoeg. Bovendien is dat geld niet geoormerkt voor jeugdzorg.

De Jonge sprak in Den Haag de stakers toe. Hij deelt hun zorgen en voor een belangrijk deel ook hun strijd, zei hij. De strijd tegen de administratieve lasten in de sector kan hij niet alleen voeren, stelde hij. Daarvoor wil hij samen optrekken met de jeugdzorgwerkers.

Bron: FNV; NRC; Nu.nl