Den Haag innoveert schuldhulpverlening

Het nieuwe Jongeren Perspectief Fonds (JPF) begeleidt jongeren in Den Haag met het oplossen van hun schulden door hun toekomstperspectief centraal te stellen. Het JPF is in april gelanceerd.

Samen met jongeren stelt het JPF een perspectiefplan op. De begeleiders kijken naar de woon-, leef- en schuldensituatie en treffen regelingen met schuldeisers. Ondertussen krijgen de jongeren de ruimte om aan hun toekomstperspectief te werken. Ze betalen hun schuld af aan het JPF naar draagkracht in geld of natura, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting op scholen. Daarnaast lopen de jongeren als tegenprestatie een maatschappelijke stage van een jaar en gaan ze op zoek naar werk of een opleiding.

Het programma en de begeleiding voor het JPF worden uitgevoerd door de gemeente Den Haag. Uniek aan het JPF is de investering van zowel de publieke als de private sector. Zo stelden Aegon en ING Nederland 900.000 euro beschikbaar en leveren schuldeisers jaarlijks een kleine bijdrage aan het fonds. Maatschappelijke partijen, zoals de gemeente, betalen een deel van de besparing die de aanpak oplevert terug aan het fonds.

Hannes van de Ven van het Nederlands Jeugdinstituut ziet het aanpakken van schulden en tegelijkertijd werken aan het toekomstperspectief van de jongere als een goede ontwikkeling. 'We weten dat schulden bij jongeren vaak samenhangen met andere problematiek. Deze jongeren krijgen vaak niet het goede voorbeeld mee vanuit huis. Daarom is het goed dat alle leefdomeinen in beeld zijn. Het is krachtiger om te kijken naar de complete situatie en samen te zoeken naar oplossingen, dan enkel te focussen op goed leren omgaan met geld. Met dit fonds wordt stress door geldproblemen weggenomen, waardoor de jongere zich kan richten op de toekomst.'

Bron: Schuldenlab; Sociaalweb; Nederlands Jeugdinstituut