'Coördinatie kost 29 procent van jeugdhulpbudget'

29 procent van het jeugdhulpbudget gaat op aan coördinatiekosten, schat adviesbureau Berenschot. Van die 29 procent wordt volgens Berenschot 4 tot 7 procent besteed aan het beheer van de toegang tot hulp.

Voor zijn Benchmark Sociaal domein schatte Berenschot welk deel van het landelijke jeugdhulpbudget wordt besteed aan de hulp op zich: 71 procent. De rest gaat op aan zaken als beleid, toegang en administratie, aansturing, inkoop, monitoring en ict, bij de rijksoverheid, landelijke programma's, gemeenten en zorgaanbieders, is de inschatting.

Berenschot noemt het opmerkelijk dat slechts een klein deel van de coördinatiekosten draait om de toegang tot hulp. Dat werk wordt vaak gedaan door consulenten bij het gemeentelijke loket en het wijkteam. Juist zij zijn de sleutel voor het beheersen van de kosten, aldus Berenschot. Consulenten kunnen met kinderen en ouders bekijken welke steun beschikbaar is in het eigen netwerk en via vrijwilligers, voordat ze verwijzen naar professionele hulp. Consulenten hebben volgens Berenschot onvoldoende inspraak in beleid, staan onder grote druk, hebben vaak beperkt inzicht in de cijfers en krijgen weinig bewegingsvrijheid om zelf keuzes te maken.

Bron: Berenschot