'Benadering amv's is niet kindvriendelijk genoeg'

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) worden in Nederland niet altijd kindvriendelijk benaderd. Dat is een van de bevindingen uit een onderzoek van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Uit gesprekken met amv's, voormalige amv's en experts blijkt dat zij de benadering niet kindvriendelijk genoeg vinden. Daarnaast zeggen zij dat kinderen onvoldoende betrokken worden bij beslissingen en dat kinderen niet genoeg om hun mening wordt gevraagd. Hun belang staat niet voldoende voorop.

Volgens UNHCR is onder meer aandacht nodig voor kindvriendelijke communicatie tijdens het eerste contact. Amv's hebben in Nederland als eerst contact met de politie, de Koninklijke Marechaussee en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Meer maatwerk en kindvriendelijk contact kan kinderen genoeg vertrouwen geven om hun verhaal te doen, schrijft UNHCR in zijn advies. Tevens adviseert UNHCR om de participatie van deze kinderen te versterken, mede door kindvriendelijke informatie. Zo kan de de informatie over rechten en procedures worden aangepast aan de leeftijd, de taal en de belevingswereld van het kind.

Aan het onderzoek namen 35 amv's en ex-amv's tussen 16 en 21 jaar deel. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met betrokken partijen en experts.

Bron: UNHCR