Alcoholpreventieprogramma geschikt voor risicogroep

Het alcoholpreventieprogramma Preventure, gericht op jongeren met een hoog risico op overmatig alcoholgebruik, is een nuttige aanvulling op het algemene alcoholpreventiebeleid. Dat concludeert Jeroen Lammers uit onderzoek waarop hij op 11 oktober promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Preventure is bedoeld voor jongeren die neigen tot negatief denken, angstig en impulsief zijn en sensatie zoeken. Deze jongeren hebben een verhoogd risico op overmatig alcoholgebruik. Preventure bestaat uit twee groepssessies met motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. Lammers bestudeerde tot een jaar na deelname de effecten van het programma op 343 leerlingen van 13 tot 15 jaar. Hij vergeleek de resultaten met die van een controlegroep van 356 leerlingen.

Bij de jongeren die de interventie kregen nam bingedrinken minder snel toe dan bij de controlegroep. Verder zag Lammers meer effect op het alcoholgebruik bij vmbo-leerlingen dan bij havo-, vwo- en gymnasiumleerlingen.

Lammers wijst erop dat in Nederland weinig bewezen effectieve alcoholpreventieprogramma's beschikbaar zijn voor jongeren met een hoog risico op overmatig alcoholgebruik. Hij pleit ervoor Preventure verder te ontwikkelen en te onderzoeken, met name voor kwetsbare groepen zoals jongeren met een lichte verstandelijke beperking en leerlingen van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs.

Bron: Universiteit Utrecht