• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Nieuws uit de jeugdsector

POH-Jeugd vindt verwijzen moeilijk

Veel Praktijkondersteuners Huisarts-Jeugd (POH-Jeugd) vinden het moeilijk om te beslissen of ze een kind zelf moeten behandelen of verwijzen. Dit blijkt uit onderzoeksrapport 'De Praktijkondersteuner Huisarts-Jeugd (POH-Jeugd), een verkennende studie' van de Rijksuniversiteit Groningen samen met Accare en Molendrift.

Afgelopen jaren hebben enkele huisartsenpraktijken gewerkt met een POH-Jeugd. Deze kan vroegtijdig hulp bieden om ergere problemen en dure verwijzingen naar gespecialiseerde jeugdhulp voorkomen. Hoe de functie wordt ingevuld en uitgevoerd is nog in ontwikkeling.

Het zijn vooral hbo- en wo-geschoolde hulpverleners met veel ervaring in de jeugd-ggz of kinder- en jeugdpsychiatrie die de functie uitvoeren. Zij behandelen kinderen onder meer met cognitieve gedragstherapie en psycho-educatie, die volgens hen effectief zijn. De beslissing of zij zelf moeten behandelen of verwijzen vinden zij lastig.

De huisartsen en de POH's-Jeugd zijn over het algemeen positief over de samenwerking. Maar beide geven aan dat zij meer behoefte hebben aan overleg. Het rapport adviseert om de POH-Jeugdopleiding uit te breiden en duidelijke richtlijnen op te stellen om de functie verder te ontwikkelen.

Bron: Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)

Meer informatie

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.