• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Nieuws uit de jeugdsector

Prosociaal tv-programma vermindert agressie kleuter

Kleuters die prosociale tv-programma's bekijken in plaats van reguliere programma's zijn na een half jaar sociaal competenter dan andere kleuters. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

Onderzoekers van het Seattle Children’s Research Institute en de University of Washington stuurden de ouders van 276 kinderen van 3 tot 5 jaar maandelijks advies over geschikte programma's voor kleuters, dvd's met educatieve en prosociale videoclips, en tips voor mediaopvoeding, zoals samen tv-kijken. Een begeleider nam elke maand telefonisch contact op om de voortgang en eventuele problemen met ouders te bespreken en nieuwe doelen voor de mediaopvoeding te stellen.

Een controlegroep met 289 kleuters kreeg een vergelijkbare interventie, maar gericht op gezonde voeding.

Na zes en na twaalf maanden werd bij beide groepen de Social Competence and Behavior Evaluation-vragenlijst afgenomen. In de interventiegroep verbeterde het gedrag van de kinderen, met name met betrekking tot agressie en probleemgedrag.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde; Pediatrics

Meer informatie

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.