• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Nieuws

Grote steden willen regie over voorschoolse educatie

De vier grote steden (G4) vinden dat ze de regie moeten krijgen over de voorschoolse educatie voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar in zowel peuterspeelzalen als kinderopvang. Dat schrijven de onderwijswethouders van de G4 in een brief aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

De wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht noemen de situatie ontwricht, mede door de bezuinigingen in de kinderopvang. Ouders melden hun kinderen vaker aan bij een peuterspeelzaal omdat die door subsidie goedkoper is dan kinderopvang. Daardoor lopen de wachtlijsten voor peuterspeelzalen op, en dreigen kinderopvangorganisaties failliet te gaan. Ze wijzen erop dat peuters met een taalachterstand relatief vaak op een wachtlijst staan.

Kinderopvangadviseur Su'en Verweij-Kwok van het Nederlands Jeugdinstituut vreest dat peuters van wie de ouders niet werken geen speelgroep meer hebben. 'Het is belangrijk voor peuters dat ze in zo’n groep gewoon lekker kunnen spelen maar ook dat ze gestimuleerd worden in hun taal- en sociale ontwikkeling.'

Bron: NOS; NJi-Nieuwsredactie

Aanbod NJi

  • Su'en Verweij-Kwok is als adviseur, onderzoeker en trainer werkzaam op het terrein van de kinderopvang.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.