• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Nieuws uit de jeugdsector

Goed onderling contact al bij kleuters belangrijk

Kleuters die sociale problemen ondervinden met hun leeftijdgenoten in de kleutergroep ontwikkelen later vaker psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van Evelien Gooren, waarop ze 11 oktober promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gooren bekeek via twee steekproeven de invloed van sociale problemen van jongens en meisjes in de kleutergroep op de ontwikkeling van gedragsproblemen en emotionele problemen op 10-jarige en 18-jarige leeftijd. Ze legde daarbij de nadruk op afwijzing door klasgenoten.

Ongeveer de helft van de kleuters uit de tweede steekproef volgde het Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD), dat sociale vaardigheden van kleuters verbetert. Deelname aan PAD hielp die kinderen om betere sociale relaties met hun leeftijdgenoten te hebben. Hoewel jongens meer sociale problemen hebben dan meisjes leek de invloed van afwijzing door klasgenoten op de ontwikkeling van gedragsproblemen bij beide geslachten gelijk.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Meer informatie

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.