Werk- en leertraject jongerenparticipatie

Tien gemeenten kunnen meedoen aan het werk- en leertraject Democracy Reloading, gericht op duurzame jongerenparticipatie. De stem van jongeren krijgt steeds meer een centrale plek binnen de organisatie van gemeenten en bij het opstellen van beleid. Tegelijkertijd brengt jongerenparticipatie voor veel gemeenten nog uitdagingen met zich mee. Daarom organiseren Erasmus+ Jeugd en het Nederlands Jeugdinstituut dit werk- en leertraject.

Het werk- en leertraject Democracy Reloading heeft plaats voor tien gemeenten, die ieder voor zichzelf én lerend van elkaar een succesvolle jongerenparticipatiestructuur gaan ontwerpen en implementeren. Dit doen de gemeenten samen met Erasmus+ Jeugd, het Nederlands Jeugdinstituut en de partners in dit traject: de VNG, Nationale Jeugdraad, gemeenten, jongeren en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Met de deelnemende gemeenten wordt geanalyseerd hoe jongerenparticipatie ervoor staat binnen hun gemeente, waarna zij handvatten krijgen om dit te versterken. Ook biedt Democracy Reloading inzicht in en kennis van verschillende vormen van jongerenparticipatie, en hoe gemeenten die jongerenparticipatie kunnen realiseren. Tijdens het traject vormen de deelnemers een klein en betrokken netwerk van beleidsmedewerkers dat zich bezighoudt met jongerenparticipatie.

Deelname

Het traject loopt van half oktober tot half februari. Deelname is gratis. Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich tot 18 september aanmelden. Na de sluitingsdatum wordt een selectie gemaakt van tien gemeenten. Die starten het traject tijdens een eerste bijeenkomst op 12 oktober.

Ik meld me aan

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)