Veel ‘coronarelaties’ tijdens pandemie

Jongeren misten tijdens de coronaperiode vooral de mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten en verliefd te worden.  Daardoor ontstonden zogenaamde coronarelaties, waarbij jongeren langer bij hun partner bleven dan ze anders hadden gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder jongeren tussen 16 en 24 jaar.

De meeste jongeren hielden zich aan de coronamaatregelen, maar voelden zich geïsoleerd en vonden de coronaperiode saai. Een derde van de jongeren had last van depressieve gevoelens.

Een groot deel van de jongeren die zich wilden laten testen op soa's, deed dat niet tijdens corona. Een op de vijf jongeren in deze groep dacht dat de GGD het te druk had of dicht was. Ook wilden ze de huisarts ontlasten of diens praktijk vermijden vanwege het risico op een coronabesmetting in de wachtkamer.

Nieuwe ervaringen

Nu er geen coronamaatregelen meer zijn hebben jongeren vooral behoefte aan intimiteit en nieuwe ervaringen. Tegelijkertijd zeggen ze dat ook best spannend en onwennig te vinden. Sommige jongeren ervaren zelfs stress omdat hun leven weer drukker wordt en omdat ze bang zijn om ervaringen mis te lopen. 

Bron: Rutgers 

Meer informatie

Bericht Rutgers