Tweede NJi-jongerenpanel gestart

Het tweede NJi-jongerenpanel is onlangs officieel van start gegaan. Het panel gaat een jaar lang bijdragen aan onderwerpen waar het NJi zich voor inzet.

In het jongerenpanel zitten tien jongeren tussen 16 en 24 jaar die willen meehelpen aan het verbeteren van het leven van kinderen en jongeren. Het doel is dat zij binnen en buiten het NJi hun kennis, ervaringen en ideeën delen. Tegelijkertijd volgen ze workshops en werken ze samen aan het creëren van een hecht team.

Tijdens de eerste bijeenkomst leerden de jongeren en hun begeleiders elkaar kennen middels verschillende kennismakingsspellen, waaronder speeddaten. Ook schoof NJi-directeur Ans van de Maat aan om kennis te maken.

Grote opdracht

Het jongerenpanel gaat werken aan één grote opdracht. Zowel het thema als de vorm worden hierbij gezamenlijk als panel gekozen. Het thema moet maatschappelijk relevant en actueel zijn. Denk bijvoorbeeld aan opgroeien, kansengelijkheid of jongereninspraak.

De jongeren gaan daarnaast ieder aan de slag met zelfgekozen thema's die hen aan het hart gaan. Om aan deze thema's te werken wordt elke jongere een paar maanden lang per thema gekoppeld aan een van de vijftien projectteams binnen het NJi. Zo krijgt de stem van jongeren steeds meer een centrale plek binnen het NJi.

Inspraak van jongeren

De inspraak van jongeren is voor NJi-jongerenpanellid Anniek (19) een belangrijk thema. 'Er wordt vaak óver en niet mét hen gesproken. Het is belangrijk dat jongeren gehoord worden, want wie weet er nu beter wat er in hun hoofd omgaat? Het NJi-Jongerenpanel bestaat uit een diverse groep mensen en daarmee hopen we alle jongeren uit de samenleving te vertegenwoordigen. Want elke jongere is natuurlijk anders.'

Ook panellid Dionysia (17) vindt dat jongeren vaak nog te ondervertegenwoordigd zijn in onze maatschappij. 'Er wordt niet genoeg naar ons geluisterd, terwijl we juist goede ideeën hebben die het verdienen om gehoord te worden. Het is mooi dat er jongerenpanels zoals die van het NJi bestaan, en dat we door onze mening te geven en ideeën te delen kunnen bijdragen aan de toekomst van kinderen en jongeren.'

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)