Toolbox voor gemeente: 'Voor ieder kind een thuis'

De nieuwe toolbox 'Voor ieder kind een thuis' helpt gemeenten bij hun opdracht om kinderen 'zo thuis mogelijk' te laten opgroeien. Bijvoorbeeld door uit huis geplaatste kinderen in een pleeggezin of gezinshuis te laten opgroeien. Of door gezinnen ondersteuning te bieden, waardoor kinderen thuis kunnen blijven. De toolbox is gebaseerd op de handreiking 'Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen'.

In Nederland wonen nog steeds veel kinderen in leefgroepen. Deze kinderen zeggen hierover dat ze het liefst zo normaal mogelijk willen opgroeien, met een vaste opvoeder die om hen geeft. Pleeggezinnen en gezinshuizen bieden hiervoor een voedingsbodem, zodat kinderen kunnen uitgroeien tot gezonde, evenwichtige volwassenen. En met informele steun uit het netwerk of van een steungezin kunnen kinderen thuis blijven opgroeien.

De toolbox helpt gemeenten het gesprek te voeren en concrete acties te formuleren met relevante lokale partijen. De onderdelen bevatten actuele informatie en praktijkvoorbeelden over zo thuis mogelijk opgroeien en helpen met de voorbereiding, het voeren en de inhoud van het gesprek en de vervolgactiviteiten.

De toolbox is gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), Jeugdzorg Nederland en het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)