Thuiswerken is lastiger voor moeders

Moeders van kinderen onder de 13 jaar konden tijdens de coronacrisis minder ongestoord thuiswerken dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het SCP onderzocht de plus- en minpunten van thuiswerken voor het welbevinden van werknemers. Uit het onderzoek bleek dat ouders met kinderen jonger dan 13 jaar duidelijk minder vaak ongestoord thuis konden werken dan alleenstaanden, stellen zonder kinderen en ouders met oudere kinderen.

71 procent van de moeders van kinderen onder de 13 jaar kon vaak of altijd ongestoord werken, tegen 85 procent van de vaders met kinderen in die leeftijd. Dat ligt volgens het SCP voor een deel aan het feit dat moeders minder vaak dan vaders een aparte werkruimte thuis hadden, zo’n 32 procent tegen 57 procent.

Kinderen eerder naar moeder

Een mogelijke aanvullende verklaring is volgens het SCP dat kinderen met een vraag of behoefte misschien eerder naar hun moeder toe gaan, omdat ze gewend zijn meer tijd thuis door te brengen met hun moeder dan met hun vader. Daarnaast zijn moeders misschien meer dan vaders gespitst op een eventuele zorgbehoefte van kinderen, waardoor ze vaker het gevoel hebben gestoord te worden.

De overheid wil thuiswerken stimuleren, onder meer om mensen met zorgtaken te verleiden meer te gaan werken. Nu blijkt dat thuiswerken voor vrouwen met jonge kinderen geen verbetering oplevert in hun werk-privébalans, ligt het volgens het SCP niet voor de hand dat zij meer gaan werken.

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau

Lees ook