Steun voor toeslagouder na uithuisplaatsing

Er is extra ondersteuning beschikbaar voor ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire en van wie kinderen uit huis zijn geplaatst. Daarvoor is op 4 april een onafhankelijk landelijk ondersteuningsteam ingesteld, schrijft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer. Er komt ook een regeling voor rechtsbijstand.

De gedupeerde ouders en kinderen kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij het team. Een procesbegeleider luistert naar de verhalen van ouders en kinderen over wat er met hen gebeurd is en zoekt samen met ouders naar antwoord op hun vragen. De procesbegeleider bespreekt met ouders welke wensen en behoeften zij hebben en helpt hen de stappen te zetten die daarvoor nodig zijn.

Het Ondersteuningsteam is geen vervanging van de bestaande gemeentelijke steunpunten of van hulp vanuit andere instanties. Het Ondersteuningsteam is onafhankelijk van andere partijen, werkt landelijk en is er voor ouders en kinderen.

Kosteloze rechtsbijstand

Weerwind werkt aan een regeling voor kosteloze rechtsbijstand voor ouders die zich willen verweren tegen een uithuisplaatsing op grond van een kinderbeschermingsmaatregel. Er komt subsidie voor ondersteuning door advocaten die gespecialiseerd zijn in civiel jeugdrecht of personen- en familierecht. Ouders krijgen recht op die subsidie ongeacht hun inkomen of vermogen en hoeven geen eigen bijdrage te betalen. De regeling moet ingaan op 1 juni, met terugwerkende kracht vanaf april.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Bericht JenVKamerbriefOndersteuningsteam.nl