Sociale media beïnvloeden zelfbeeld jongere

40 procent van de jongeren vindt dat sociale media een slechte invloed hebben op hun zelfbeeld. Dit geldt vooral voor meisjes: bijna de helft tegenover een kwart van de jongens. Desondanks vindt ruim de helft van de jongeren dat sociale media een goede invloed hebben op hoe gelukkig ze zich voelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Voor het onderzoek werden 480 jongeren gevraagd naar hun ervaringen met de socialemediaplatformen TikTok, Instagram, Snapchat, WhatsApp, YouTube, en Discord. Jongeren gebruiken TikTok en Snapchat het meest.

Sociale media als afleiding

Als jongeren iets vervelends hebben meegemaakt of ergens mee zitten, gebruikt 72 procent sociale media om afleiding te zoeken. 45 procent relativeert de situatie door grappige filmpjes te kijken en 23 procent door er via sociale media met vrienden over te praten.

81 procent van de jongeren zegt bijna nooit of nooit last te hebben van stress door sociale media. Een kwart voelt zich vaak verplicht om altijd bereikbaar te zijn, wat ook een vorm van stress kan zijn.

Gesprek open aangaan

De meeste jongeren praten met hun ouders meer over de leuke dingen die ze op sociale media meemaken dan over de minder leuke dingen. Dat laatste vermijden jongeren liever omdat hun ouders het misschien te serieus nemen en ze daardoor niet meer op sociale media mogen. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat ouders het gesprek met hun kind over de negatieve invloed van sociale media open aangaan. Door vanuit een neutrale houding naar de ervaringen van hun kinderen te vragen, kunnen ze meer te weten komen over hun kind.

Bron: Universiteit van Amsterdam

Bericht UvARapport De plussen en minnen van social media

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.