‘Situatie kind in noodopvang onhoudbaar’

De situatie in noodopvanglocaties voor asielzoekers is voor kinderen schadelijk en ongeschikt, stelt UNICEF Nederland. De kinderrechtenorganisatie doet een oproep om kinderen voorrang te geven bij overplaatsing van grootschalige noodlocaties naar kleine opvanglocaties waar ruimte is om gewoon kind te zijn.

Ook wil UNICEF dat kinderen in de noodopvang voldoende zorg en psychosociale hulp krijgen en naar school kunnen. Door de crisis in de noodopvang is er voor de tweeduizend kinderen die er verblijven een gebrek aan onmisbare basisvoorzieningen, zoals veiligheid, privacy, begeleiding en psychosociale hulp, stelt de organisatie. 'Kinderen hebben een stabiele, rustige en veilige omgeving nodig om op te groeien. Deze kinderen zijn op de vlucht en zoeken bescherming. In plaats daarvan komen ze terecht in een opvangcrisis die de schade nog groter maakt', aldus UNICEF-directeur Suzanne Laszlo.

Een plek om te spelen

UNICEF sprak met diverse kinderen op verschillende noodopvanglocaties. Die vertelden onder meer dat ze geen deur in hun slaapkamer hebben en een plek missen om alleen te zijn of te spelen. Ook kunnen ze niet slapen door geluidsoverlast en zijn er weinig tot geen kinderactiviteiten.

'De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft eerder laten weten zich te bekommeren om de situatie van deze kinderen', zegt Laszlo. 'Het is tijd om de daad bij het woord te voegen. Voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en gemeenten.'

Bron: UNICEF Nederland

Meer informatie

Bericht UNICEFVerhalen van kinderen in de noodopvang

Lees ook