'Situatie jonge asielzoekers verslechterd'

De situatie van alleenstaande minderjarigen in het aanmeldcentrum in Ter Apel is verslechterd. Er moet onmiddellijk een einde komen aan de kinderrechtenschendingen die er plaatsvinden. Dat stelt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid.

Kalverboer bezocht het aanmeldcentrum op maandag 3 oktober. Ze constateerde dat de situatie van de alleenstaande minderjarigen slechter is dan tijdens een vorig werkbezoek in april. Toen was er ook al sprake van ernstige kinderrechtenschendingen.

Slapen op de vloer

Tijdens het werkbezoek verbleven er 300 alleenstaande minderjarigen in Ter Apel, terwijl er plek is voor 55. Voor zo'n 30 van hen was in het centrum geen plaats. Zij wachtten al drie dagen op een stoel en sliepen op de vloer of op een stoel. Volgens Kalverboer zien de kinderen grauw van vermoeidheid, eten ze onvoldoende en poetsen ze hun tanden met hun vingers. Een van de meisjes met wie de ombudsvrouw sprak, vertelde dat na drie dagen nog niemand met haar gesproken had over haar situatie.

Staatssecretaris Van der Burg stuurde als reactie een brief aan alle gemeenten met het verzoek om de opvang van alleenstaande minderjarigen voorrang te geven.

Uitspraak van de rechter

Ook de rechter heeft zich uitgesproken over de opvang, in een zaak van Vluchtelingenwerk Nederland tegen de Staat en het COA. De rechter oordeelde op 6 oktober dat kwetsbare asielzoekers, onder wie kinderen, per direct niet meer naar de crisisnoodopvang mogen. Ook moet opvang in alle noodopvanglocaties op korte termijn weer aan de minimale eisen voldoen. Staatssecretaris Van der Burg liet weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij zegt het 'op een aantal specifieke punten' niet eens te zijn met de rechter.

Bron: Kinderombudsman; Vluchtelingenwerk

Bericht KinderombudsmanBrief KinderombudsmanNOS-bericht over uitspraak rechtbank Den HaagBericht Vluchtelingenwerk