Sexchatting is strafbaar vanaf 1 juli

Het als volwassene uitwisselen van seksueel getinte berichten met kinderen tot 16 jaar is vanaf 1 juli strafbaar. Dit verbod op 'sexchatting' staat in de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die op 19 maart is aangenomen door de Eerste Kamer. Ook sexchatting met jongeren van 16 of 17 jaar in een kwetsbare positie wordt strafbaar.

Een van de doelen van de nieuwe wet is kinderen en jongeren beter te beschermen tegen online seksueel misbruik. Door sexchatting strafbaar te maken, kunnen politie en justitie ook optreden tegen iemand die wel berichten uitwisselt maar niet probeert een kind of jongere te ontmoeten.

Maximale straf

De wet verhoogt ook de straffen voor seksuele misdrijven waar kinderen bij betrokken zijn. De maximale gevangenisstraf voor verkrachting van een kind dat jonger is dan 12 jaar gaat bijvoorbeeld omhoog naar 15 jaar. Bij slachtoffers tussen 12 en 16 jaar wordt de maximumstraf zes jaar. Voor kinderpornografie wordt het maximum verhoogd naar zes jaar gevangenisstraf.

Verder wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar, zowel op straat als online. Ook is dwang niet langer een vereiste voor een veroordeling wegens aanranding of verkrachting. Wie seksueel contact wil, moet zich ervan verzekeren dat de ander dat ook wil.

Maatschappelijke norm

De wet stelt een duidelijke maatschappelijke norm, zegt Vivian den Blanken van het Nederlands Jeugdinstituut: 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet acceptabel. Voor slachtoffers is dat belangrijk, omdat zij zich vaak schuldig voelen en schamen over wat hen is overkomen.'

'Toch kan seksueel grensoverschrijdend gedrag een grijs gebied blijven. Grenzen zijn namelijk persoonlijk. Daarom is het altijd belangrijk om met kinderen en jongeren te praten over seksualiteit, relaties en grenzen.'

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Bericht ministerie van Justitie en VeiligheidBericht Eerste Kamer

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.