Scholen aan de slag met leerlingparticipatie

Op basisschool DaVinci Eemland in Amersfoort ging op 20 september het leer-werktraject leerlingparticipatie basisscholen officieel van start. Gedurende dit schooljaar gaan tien scholen samen onderzoeken, leren en ervaren hoe je leerlingparticipatie binnen de school kunt versterken. Wil je als school ook daar meer werk van maken? Volg dan de ontwikkelingen in het online magazine 'Aan de slag met leerlingparticipatie'.

'Een school moet veilig voelen, want dan voelen kinderen zich op hun gemak. En je kunt daarvoor zorgen door als leerkracht evenveel aandacht te besteden aan ieder kind.' Deze tip is afkomstig van de 10-jarige Ayden, ook aanwezig bij de startbijeenkomst. Hij is kinderbestuurder van Stichting Meerkring in Amersfoort.

Doe het!

Als kinderbestuurder is Ayden een schakel tussen leerlingen en de schoolorganisatie, met als insteek leerlingen actief te betrekken bij besluitvorming. Hij heeft ook nog een tip voor leerlingen om meer mee te denken, mee te doen en mee te beslissen. 'Sta open. Ga de challenge aan en denk dat je het kan. Denk niet dat anderen je stom vinden, maar doe het!'

Volg de ontwikkelingen

In het werk-leertraject gaat elke school, op basis van de eigen leervraag, aan de slag om leerlingparticipatie vorm te geven of verder te ontwikkelen. Samen met de deelnemende basisscholen analyseert het NJi hoe leerlingparticipatie ervoor staat binnen de school. Tijdens het traject krijgen zij handvatten om dit te versterken en ontwikkelen ze deze verder. Deze kennis komt beschikbaar voor andere scholen in het magazine Aan de slag met leerlingparticipatie, dat gedurende het traject wordt aangevuld met nieuwe inzichten.

Magazine Aan de slag met leerlingparticipatie

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)