REDTeam: Sluit alle scholen voor twee weken

De onafhankelijke expertgroep RedTeam maakt zich zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen onder kinderen en jongeren en wil dat alle scholen twee weken sluiten. Volgens de groep is dit de enige manier om het aantal besmettingen omlaag te krijgen en leerlingen weer veilig naar school te laten gaan.

Het RedTeam doet de oproep naar aanleiding van een analyse van BNR Nieuwsradio van cijfers van het RIVM. Daaruit blijkt dat 8 procent van de middelbare scholieren en 14 procent van alle geteste basisschoolleerlingen positief testten op corona. De expertgroep plaatst als kanttekening dat er nog geen compleet beeld is, omdat kinderen nog weinig worden getest. Het RedTeam wil daarom dat het testen van kinderen opgeschaald wordt.

Het Outbreak Management Team (OMT) staat er voorlopig niet voor open om scholen te sluiten. Onderwijs is volgens het OMT te belangrijk voor kinderen en afwezigheid daarvan kan aanzienlijke negatieve effecten hebben op hun welzijn en de gezondheid.

Kinder- en jeugdarts Brita de Jong-van Kempen benadrukt in een podcast van het NJi eveneens het belang om de scholen open te houden. 'School is meer dan onderwijs alleen, maar speelt ook een belangrijke rol als het gaat om gezondheid, ontwikkeling en veiligheid. Kinderen zitten in een leeftijdsfase waarin ze op zoek gaan naar hun identiteit. Daar hebben ze volwassenen, docenten, en leeftijdsgenoten voor nodig.' Volgens De Jong-van Kempen biedt de school daarnaast een veilige plek aan kinderen bij wie het thuis niet goed gaat. 'Op school worden ze gezien en kunnen ze ondersteuning krijgen. Door een lockdown raken deze kwetsbare kinderen uit beeld.'

Ans van de Maat, directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut, sluit zich aan bij De Jong-van Kempen. 'Onderwijs bevordert niet alleen taal- en kennisontwikkeling, maar ook de sociale ontwikkeling. Daarnaast leren kinderen op school belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, doorzetten en het oplossen van problemen.'

Bron: Nederlands Jeugdinstituut; De Volkskrant