Ouders willen werk en zorg anders verdelen

Vier op de tien vaders en moeders willen werk en zorg het liefst gelijk verdelen. Maar in de praktijk lukt dat bij minder dan een op de tien stellen die bestaan uit een man en een vrouw. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor 2022 van het CBS.

Bij bijna de helft van de stellen werkt de man meer buitenhuis en zorgt de vrouw meer voor de kinderen. Vaders en moeders denken bijna hetzelfde over de verdeling van betaald werk en zorg. De meesten willen de zorg gelijk verdelen. Wel vinden meer mannen dan vrouwen (35 tegen 16 procent) dat een vrouw geschikter is om kleine kinderen op te voeden dan een man.

Bij de geboorte van het eerste kind gaat 45 procent van de moeders minder of helemaal niet meer buitenshuis werken. De meeste vrouwen met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20 tot 35 uur per week. Moeders van wie het jongste kind naar de middelbare school gaat, werken vaker minstens 35 uur per week dan moeders met een kind dat jonger is dan 13 jaar.

Mannen passen hun werkpatroon veel minder vaak aan als ze voor het eerst vader worden. Drie kwart blijft 35 uur of meer per week werken. Naarmate de kinderen ouder worden, gaat een groter deel voltijds werken.

Bron: CBS

Bericht CBS