Ouders minst tevreden met kinderopvang

Ouders geven Nederland een 6,6 voor gezinsvriendelijkheid. Ze zijn het minst tevreden over de kinderopvang en de hoogte van het betaald ouderschapsverlof. Dat blijkt uit de Staat van het Gezin 2023, een peiling onder vierhonderd ouders.

64 procent van de ondervraagde ouders zegt voldoende steun te vinden in de omgeving. 39 procent van de ouders vindt het moeilijk hulp te vragen aan een professional. Als redenen noemen ze vooral de angst om te falen. Ook is de wirwar aan organisaties een drempel.

Wel weet 81 procent van de ouders waar ze naartoe kunnen voor hulp. Ze zoeken in eerste instantie hulp bij familie en vrienden. In tweede instantie doen ze dit bij de huisarts, het consultatiebureau en de maatschappelijk werker. Daarna richten ze zich op school, de kinderopvang en hun werk. De minste hulp zoeken ouders bij een psycholoog, een pedagoog of de gemeente.

Steunende omgeving voor gezinnen

'Betaalbare kinderopvang en een goede verlofregeling zijn belangrijke randvoorwaarden om de druk op een gezin weg te nemen', zegt Caroline Vink van het NJi. 'Maar nog belangrijker is het versterken van de ondersteunende omgeving rond gezinnen. Het is waardevol als je als ouder andere ouders kunt ontmoeten en met hen ervaringen kunt uitwisselen. Een steunende omgeving voor gezinnen draagt bij aan een betere balans bij ouders en dus ook blijere kinderen.'

Bron: Voor werkende ouders

Meer informatie

Bericht Voor werkende ouders

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

 • Samen opvoeden?!

  Samen opvoeden?!

  Ouders
  Professionals

  De rol van opvoeden ligt grotendeels bij de ouders, maar niet alleen bij de ouders. In dit rapport wordt de steun bij ouderschap verder uitgelegd.

  Omslag Publicatie Samen opvoeden?!
 • Opgroeien doe je samen

  Opgroeien doe je samen

  Professionals
  Beleidsmakers

  Deze publicatie beschrijft wat we verstaan onder 'de pedagogische basis': alles wat bijdraagt aan het opgroeien van kinderen.