'Opvang jonge asielzoekers schrijnend'

Het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers in Nederland steeg in 2023 met 38 procent. De omstandigheden waarin deze kinderen worden opgevangen zijn 'schrijnend', schrijft demissionair staatssecretaris voor Asiel Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. Hij roept gemeenten 'met klem' op om te hulp te schieten.

In 2022 vroegen 4.207 alleenstaande minderjarige vreemdelingen asiel aan in Nederland, vorig jaar waren dat er 5.804. De verwachting is dat dat aantal blijft stijgen. Het is de bedoeling dat zij opgevangen worden op kleinschalige locaties, zodat er meer tijd is voor begeleiding bij bijvoorbeeld school. Maar vanwege de stijging van het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen en een gebrek aan kleinschalige locaties worden de kinderen nu opgevangen in locaties die bedoeld zijn voor volwassen asielzoekers of gezinnen.

Noodopvang

Ook zitten er steeds meer alleenstaande minderjarige vreemdelingen in noodopvanglocaties. Dit zijn sobere opvanglocaties waarover de Verenigde Naties en UNICEF stellen dat de leefomstandigheden tekortschieten voor deze kwetsbare kinderen. Zij zijn vaak gevlucht uit oorlogslanden als Syrië, Eritrea en Somalië.

Volgens Van der Burg is het niet te voorkomen dat de minderjarigen in een noodlocatie terechtkomen waar de benodigde begeleiding ontbreekt. Hij stelt in zijn brief dat 'geen kind buiten hoeft te slapen', maar erkent dat de 'kwaliteit van de begeleiding en faciliteiten schrijnend' is.

Bron: De Volkskrant; Ministerie van Justitie en Veiligheid

Bericht De VolkskrantBrief aan de Kamer

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.