Ook geen mobieltjes meer op basisschool

Net als in het voortgezet onderwijs zijn mobieltjes in het primair onderwijs en in het speciaal onderwijs binnenkort niet meer toegestaan in de klas. Dat heeft minister Mariëlle Paul van Onderwijs bekendgemaakt.

De basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs sluiten zich daarmee aan bij de richtlijn die eerder in juli werd opgesteld. In die richtlijn staat dat mobieltjes, tablets en smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet langer toegestaan zijn in klassen in het voortgezet onderwijs.

Alleen als mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen leerlingen ze gebruiken. Leerlingen die afhankelijk zijn van een mobiel, vanwege bijvoorbeeld medische redenen of een beperking, mogen ze wel gebruiken. In het speciaal onderwijs kan dit betekenen dat het mobieltje vaker dan op andere scholen in de klas gebruikt zal worden. Volgens de minister is het belangrijk dat deze scholen goede afspraken maken over wat wel en niet mag.

De minister wil dat scholen met leraren, leerlingen en hun ouders bespreken hoe het weren van mobieltjes uit de klas er precies uit gaat zien. De afspraken gaan vervolgens in het schooljaar 2024-2025 officieel in. In het voortgezet onderwijs gebeurt dit al in januari 2024.

Bron: Ministerie van OCW

Meer informatie

Bericht ministerie van OCW

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.