Nieuwe coronamaatregel hoger onderwijs

Nieuwe coronamaatregelen in onder meer het hoger onderwijs en de horeca moeten de komende drie weken zorgen voor een verlaging van het aantal besmettingen. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van VWS bekend op de persconferentie van 12 november.

Een van de nieuwe maatregelen is een maximale groepsgrootte van 75 mensen in het hoger onderwijs, waardoor leerlingen weer gedeeltelijk online onderwijs moeten volgen. ‘Er is daarmee opnieuw gekozen voor maatregelen die schade toebrengen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren’, zegt Anita Kraak van het NJi.

‘Het volgen van fysiek onderwijs is voor hen van fundamenteel belang. Dat wisten we ook al ruim voordat de coronacrisis begon. Jongeren hebben contact met leeftijdgenoten nodig om zich los te maken van hun ouders, zich verder te ontwikkelen en hun plek als volwassene in de samenleving te vinden.’

Sluitingstijd

Andere nieuwe maatregelen zijn onder meer de sluiting van de horeca om 20.00 uur en een sluitingstijd van 18.00 uur voor evenementen. Bij sportwedstrijden is publiek niet toegestaan. Overal waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, moeten mensen anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op. Ook adviseert het kabinet om thuis maximaal vier gasten op een dag te ontvangen en thuis te werken tenzij het niet anders kan.

Bron: Ministerie van VWS

Meer informatie

VWS-overzicht van coronamaatregelenJongvolwassenen, de koplopers voor de maatschappij van de toekomst