'Neem milde stressklachten na bevalling serieus'

Stress na de bevalling komt veel voor bij ouders die eerder geen hoog risico liepen op klachten. Dat blijkt uit onderzoek waarop Marjolein Missler op 21 mei promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

14 procent van de meer dan honderd ouders die Missler ondervroeg, had symptomen van depressie tijdens de eerste drie maanden na de geboorte van hun kind. 22 procent van de moeders en 20 procent van de vaders ervaarden tijdens deze periode gevoelens van angst.

Stressklachten zoals angst en depressie blijken veel voor te komen onder ouders die eerder geen hoog risico liepen op deze klachten. Volgens Missler komt dit doordat hun stressklachten relatief mild zijn en niet voldoen aan de criteria voor een stoornis. Daardoor blijven stressklachten bij deze groep ouders vaak onopgemerkt.

Missler vindt het belangrijk om deze klachten serieus te nemen. De stressklachten zijn vaak chronisch van aard en bovendien gerelateerd aan angst en depressie bij kinderen. Het voorkomen van stress bij ouders is dus goed voor het welzijn en de gezondheid van ouders en voor de ontwikkeling van het kind, aldus Missler.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam