Mogelijke verhoging kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag gaat in 2024 mogelijk omhoog, waardoor de toeslag beter aansluit op wat ouders betalen voor de opvang. Dat staat in een door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel.

Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt, komt er volgend jaar 250 miljoen euro beschikbaar om de kinderopvangtoeslag extra te verhogen. In de jaren erna komt daar nog eens 508 miljoen bovenop.

Door inflatie en stijgende energie- en personeelskosten werd de kinderopvang steeds duurder. Ouders moesten tegelijkertijd door bezuinigingen juist steeds meer zelf betalen.

Volgens het voorstel gaat de toeslag voor de maximum uurtarieven in de dagopvang met 0,60 euro omhoog. De uurprijs voor de toeslag voor de buitenschoolse opvang (bso) en de gastouderopvang wordt respectievelijk verhoogd met 0,82 euro en 0,29 euro.

Josette Hoex van het NJi is positief over het wetsvoorstel. 'Deze aanpassing van de toeslag houdt kinderopvang toegankelijk voor meer gezinnen. Ook de bso krijgt met de relatief hoge aanpassing meer waardering voor wat zij doen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen gebruik kunnen blijven maken van alle kinderopvangvormen. De opvang vergroot het sociale en culturele kapitaal van kinderen en hun ouders. Zij leggen hier contacten buiten hun eigen bubbel. Kinderopvang is een onmisbare ontmoetingsplek in de pedagogische basis.'

Bron: Tweede Kamer; RTL Nieuws; Hart van Nederland

Meer informatie

WetsvoorstelBericht RTL NieuwsBericht Hart van Nederland

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.