Meisjes voelen zich politiek niet gehoord

Meisjes en jonge vrouwen voelen zich wereldwijd uitgesloten van politieke participatie. Dat geldt ook voor Nederland. 41 procent van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen heeft bijvoorbeeld het vertrouwen in politieke leiders verloren. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International.

93 procent van de ondervraagde meisjes en jonge vrouwen in Nederland voelt zich geremd in hun politieke participatie. Als oorzaken noemen ze bijvoorbeeld dat ze niet genoeg begrijpen van politieke zaken, dat politici hen niet inspireren, en dat politici niet luisteren naar meisjes en jonge vrouwen en niet praten over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. 28 procent houdt zich door het optreden van politici niet meer bezig met politieke kwesties. Daar staat tegenover dat 21 procent over het algemeen tevreden is met beslissingen van politieke leiders. Wereldwijd is dat slechts 11 procent.

Belangrijkste politieke kwesties

De belangrijkste politieke kwesties zijn volgens Nederlandse meisjes en jonge vrouwen vervuiling en klimaatverandering (59 procent), oorlog, geweld en criminaliteit (55 procent) en armoede en werkloosheid (54 procent). Mentale en fysieke gezondheid is voor 49 procent een belangrijk politiek aandachtspunt.

Deelnemen aan politieke activiteiten

72 procent van de Nederlandse respondenten neemt op een of andere manier deel aan politieke activiteiten. Die activiteiten zijn vooral stemmen, een petitie ondertekenen, en politieke kwesties volgen via sociale media of andere kanalen. Iets minder dan de helft is aangesloten bij een groep of organisatie, zoals een sportvereniging, een vrijwilligersorganisatie of een sociale of politieke appgroep.

Aan het onderzoek deden 29.000 meisjes en jonge vrouwen uit 29 landen mee. In Nederland zijn 1.000 meisjes en jonge vrouwen van 15 tot 24 jaar ondervraagd. Plan International deed het onderzoek in aanloop naar de Wereldmeisjesdag op 11 oktober.

Je gehoord voelen

'Je gehoord voelen is belangrijk voor alle jongeren, dus het is goed dat meisjes en jonge vrouwen zich daarover uitspreken', zegt Martijn Drost van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Door corona is de betrokkenheid van jongeren bij de politiek en de samenleving gegroeid. De coronamaatregelen maakten politieke beslissingen in één klap persoonlijker en sneller voelbaar. Jongeren gingen zich meer uitspreken over de grote impact op hun leven. Daardoor voelen ze zich nu nog meer verbonden met de samenleving. Ze willen meer baas zijn van hun eigen toekomst. Het hoort bij hun ontwikkeling dat ze hun plek vinden in de maatschappij, maar dan willen ze ook dat die maatschappij bij hen past.'

Duurzaam beleid maken

Luisteren naar jongeren is ook voor de samenleving belangrijk, stelt Drost. 'Als je als beleidsmaker of besluitvormer met jongeren en jongvolwassenen aan tafel zit, ben je bezig met duurzaam beleid voor het hier en nu én voor de toekomst. Samen met jongeren kom je ook op innovatievere oplossingen. Ik merk dat steeds meer beleidsmakers daar de meerwaarde van zien.'

Bron: Plan International

Bericht Plan InternationalFactsheet met Nederlandse resultaten

Lees ook