Mbo-student wil steun bij stagediscriminatie

Mbo-studenten willen stagediscriminatie kunnen melden bij iemand die ze vertrouwen. Ook willen ze de mogelijkheid hebben om anoniem te melden. Dat blijkt uit een verkenning van het Verwey-Jonker Instituut.

De onderzoekers spraken met 41 studenten over stagediscriminatie. Een derde had daar zelf ervaring mee. Liefst willen ze binnen hun eigen onderwijsinstelling meerdere mogelijkheden hebben om discriminatie te melden. Bijvoorbeeld in een persoonlijk gesprek met een mentor of stagebegeleider, of anoniem via WhatsApp. Ook willen ze de mogelijkheid hebben om discriminatie extern te melden.

Ook melden bij twijfelgevallen

Het viel de onderzoekers op dat de studenten een hoge drempel hebben om te melden. Ze vinden dat de discriminatie-ervaring 'ernstig' moet zijn, en dat ze zeker moeten weten dat het inderdaad discriminatie was. De onderzoekers adviseren mbo's hun studenten duidelijk te maken dat zij ook bij twijfelgevallen en in minder ernstige situaties discriminatie kunnen melden.

De helft van de studenten die een melding hebben gedaan bij een onderwijsprofessional, was niet tevreden over de reactie. Ze voelden zich niet serieus genomen en er werd niets met hun melding gedaan. De rest was redelijk tevreden; er kwam een passende oplossing, die aansloot bij hun eigen wensen.

Sociale norm stellen

De onderzoekers adviseren onderwijsinstellingen om een duidelijke sociale norm te stellen. Studenten moeten zich veilig en prettig voelen op hun stage en hoeven geen nare ervaringen te accepteren. Verder is het nodig dat studenten op verschillende manieren en op verschillende plekken discriminatie kunnen melden, binnen en buiten de onderwijsinstelling. Alle personen die binnen de instelling klachten behandelen, moeten daarvoor getraind zijn. En als de situatie bij het betreffende leerbedrijf niet verbetert, zijn sancties nodig. Mbo's kunnen bijvoorbeeld beslissen om geen stagiairs meer te plaatsen bij het bedrijf.

Bron: Verwey-Jonker Instituut

Bericht Verwey-Jonker InstituutRapport Hoe mbo-studenten stagediscriminatie willen melden

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.