Mbo en hoger onderwijs weer open

Het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs kunnen vanaf maandag 17 januari weer open. Een mondkapje dragen is overal verplicht, ook als studenten zitten. Dat maakten premier Mark Rutte en Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, vrijdag 14 januari bekend.

Scholen voor middelbaar beroepsonderwijs, hogescholen en universiteiten mogen weer fysiek onderwijs geven. Volgens de coronamaatregelen mogen er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn in een les- of collegezaal. Het dragen van mondkapjes is verplicht, zowel binnen als buiten de collegezaal.

Sporten

Verder kondigden Rutte en Kuipers aan dat alle sportactiviteiten weer mogelijk zijn, binnen en buiten. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden kunnen ook weer plaatsvinden, maar alleen binnen de eigen club. Ook alle kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziek, toneel en dans, kan weer doorgaan. Vanaf 18 jaar is het coronatoegangsbewijs verplicht bij binnensport en bij beoefening van kunst en cultuur.

Belangrijke stap

'De openstelling van het onderwijs is een belangrijke stap die tegemoet komt aan de ontwikkeling van jongeren', zegt Vincent Fafieanie van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De mogelijkheid om elkaar fysiek te ontmoeten en contact te maken in onderwijs, sport en cultuur draagt sterk bij aan het sociaal-emotioneel welbevinden. De verruiming van de maatregelen biedt een nieuw perspectief waar veel jongeren naar uitzien.'

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook