Maatregel recht op gezinshereniging teruggedraaid

De maatregel die alleenstaande minderjarige asielzoekers het recht op gezinshereniging afnam, is weer teruggedraaid. Dat schreef demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel op 24 augustus aan de Tweede Kamer.

Door de maatregel werden alleenstaande minderjarige vluchtelingen niet meer beschouwd als alleenstaand als zij in Nederland opgevangen konden worden door een familielid. Daardoor hadden deze kinderen geen recht meer op het nareizen van hun ouders, broers en zusjes. Dit zou betekenen dat honderden minderjarige vluchtelingen in Nederland moeten opgroeien zonder ouders.

Uit interne stukken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst die NRC heeft ingezien, bleek dat Broekers-Knol het beleid had aangepast zonder de Tweede Kamer daarvan op de hoogte te stellen. Onder meer CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks eisten vervolgens opheldering. De maatregel is nu weer teruggedraaid. Dat betekent ook dat asielkinderen die eerder werden afgewezen voor gezinshereniging opnieuw een aanvraag mogen indienen.

‘Het is goed nieuws dat deze maatregel niet doorgaat’, zegt Harmke Bergenhenegouwen van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Want wanneer kinderen opgroeien zonder ouders of hun vaste opvoeders kan dat ernstige gevolgen hebben voor hun ontwikkeling, waarbij ze het vertrouwen in anderen en in zichzelf kunnen verliezen.’

‘Door het terugdraaien van de maatregel krijgen deze kinderen gelukkig de kans om in het gezin van herkomst op te groeien en de geborgenheid en intimiteit daarvan te ervaren.’

Bron: NRC

Lees ook