Landelijke wapeninleveractie gericht op jeugd

In een landelijke inleveractie roepen deelnemende gemeenten jongeren op om steek- en nepwapens in te leveren. De actie onder de slogan 'Drop je knife en doe wat met je life' loopt van 11 tot en met 17 oktober.

Jongeren kunnen hun steek- en nepwapens anoniem inleveren bij politiebureaus in een groot aantal gemeenten. In sommige gemeenten kunnen ze op afspraak ook vuurwapens inleveren. De actie is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De campagne voor de actie is in september begonnen met video's waarin een rapper jongeren oproept om hun mes op te geven. De video's zijn verspreid via kanalen als YouTube, Snapchat, Instagram en Facebook.

Praten over wapenbezit

Professionals en ouders kunnen de aandacht voor de inleveractie gebruiken om met jongeren te praten over wapenbezit, denkt Mike Loef van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Niet alleen verdwijnen er wapens van de straat, de actie kan ook helpen bij het vergroten van het bewustzijn bij jongeren over de gevaren van een mes op zak. Als buurt- of jongerenwerker of wijkagent kun je de aandacht voor het thema in je gemeente aangrijpen om er in je eigen wijk met jongeren over te praten. Je kunt het dan hebben over de risico's, maar ook over de redenen waarom jongeren met een wapen rondlopen en hun eigen zorgen over de toename van het aantal steekincidenten.'

Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Meer informatie

Bericht CCVVeelgestelde vragen over de actie

Lees ook