‘Kwetsbare jeugd vatbaar voor extremisme’

Kwetsbare jongeren kunnen snel radicaliseren in besloten online chatgroepen die rechts-extremistisch geweld verheerlijken. Dat maakt een aanslag uit rechts-extremistische kring voorstelbaar, schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn jaarverslag.

De AIVD kreeg in 2021 beter zicht op 'accelerationisten': een nieuwe generatie jonge rechts-extremisten die in online groepen terroristisch geweld verheerlijken. Deze extremisten verwachten in de toekomst een rassenoorlog in Nederland, die de kans biedt een etnisch witte staat te stichten. De AIVD denkt dat het gaat om enkele honderden jonge mannen van 15 tot 30 jaar.

Onzichtbare radicalisering

Deze groep is opgegroeid met het internet en zoekt daar informatie en contacten. Dat gebeurt buiten het zicht van hun directe omgeving, waardoor hun radicalisering lang onzichtbaar kan blijven. Slechts een kleine minderheid zal zelf terroristisch geweld willen gebruiken, aldus de AIVD, maar het is niet goed te voorspellen wie dat zullen zijn. In 2021 kwamen het Openbaar Ministerie en de politie zes keer in actie tegen accelerationisten na waarschuwingen van de AIVD.

Bron: AIVD

Bericht AIVDJaarverslag AIVD