Koningin Máxima: 'Je bent niet alleen'

In een brief in het AD vraagt koningin Máxima aandacht voor mentale problemen bij jongeren. 'Praten helpt écht. Laat het weten als het goed met je gaat en vertel het vooral ook als het even iets minder goed gaat. Want je bent niet alleen', schrijft ze onder meer.

Máxima is erevoorzitter en mede-initiatiefnemer van de stichting MIND Us, die werkt aan de verbetering van de mentale gezondheid van jongeren. Ze schreef de brief naar aanleiding van een AD-special over de mentale gezondheid van jongeren.

De koningin noemt het 'cruciaal' dat er snel actie ondernomen wordt bij signalen van mentale problemen bij jongeren. 'Des te groter de kans dat zij hun mentale weerbaarheid weer terugvinden voordat problemen té groot worden. Mentale problemen ontstaan immers vaak al op jonge leeftijd.'

'Niet elke dag een tien'

Maxima drukt in de brief jongeren op het hart dat niet elke dag een tien hoeft te zijn. 'Niet alles wat je doet hoeft te lukken. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Soms is een dag gewoon minder leuk. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn.'

De koningin richt zich in de brief ook tot ouders, leraren, trainers, coaches en andere rolmodellen. Hen roept ze op een goed voorbeeld te zijn door eerlijk te praten over hun eigen gevoelens.

Bron: AD

Meer informatie

Bericht AD en brief Maxima

Lees ook