KNMI: 'Gevolgen klimaatverandering groot'

Het veranderende klimaat heeft grote gevolgen voor Nederland. Zomers zullen droger worden en winters natter. Ook zal de zeespiegel blijven stijgen. Dat blijkt uit de nieuwe klimaatscenario's die het KNMI heeft gepubliceerd.

Het KNMI schetst in vier scenario's hoe het Nederlandse klimaat in de toekomst kan veranderen. De scenario's zijn afhankelijk van de hoeveelheid broeikasgassen die we uitstoten. Volgens het KNMI moet Nederland zich in ieder geval voorbereiden op steeds zwaardere weeromstandigheden. De temperatuur zal stijgen, net als de zeespiegel. Ook zullen de zomers droger worden en de winters natter.

Hittegolven en stijgende zeespiegel

In de toekomst zullen hittegolven in Nederland vaker voorkomen. Ook zullen ze nog heter zijn en langer duren. Temperaturen van 40 graden zullen dan bijna ieder jaar voorkomen. Verder blijft de zeespiegel voorlopig stijgen, ook als we de uitstoot van broeikasgassen direct stoppen. In het meest extreme scenario is de zeespiegel in 2100 met 2,5 meter gestegen.

Een hoopvolle toekomst

Volgens Ali Karataş van het Nederlands Jeugdinstituut zijn de vier klimaatscenario's van grote betekenis voor kinderen en jongeren. 'Het klimaat verandert ingrijpend, zelfs in de meest optimistische scenario's. Dit heeft ook grote gevolgen voor alle kinderen en jongeren. Het gesprek gaat nu vooral over veranderingen in onze leefomgeving, zoals wateroverlast en een veranderend landschap. Het gaat nog niet om de vraag wat klimaatverandering betekent voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Hoe bieden we hen een hoopvolle toekomst? Dit zou meer en meer onderdeel moeten worden van het gesprek.'

Bron: KNMI

Bericht KNMI

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.