Kind volgt vaak technische keuze ouder

Leerlingen in het voortgezet onderwijs volgen vaker een technisch vakkenpakket als hun ouders ook een technische opleiding hebben gedaan. Vooral meisjes met een technisch opgeleide moeder volgen vaker een technisch vakkenpakket. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

28 procent van alle jongens in het vierde leerjaar van het voortgezet onderwijs volgde in 2022 een technisch vakkenpakket. Bij meisjes was dit 10 procent.

Bij meisjes met een technisch opgeleide moeder volgde 21 procent een technisch vakkenpakket, tegenover 10 procent van de meisjes met een niet-technisch opgeleide moeder. Van de jongens met een technisch opgeleide moeder volgde 40 procent een technisch vakkenpakket. Bij jongens met een niet-technisch opgeleide moeder was dit 28 procent.

Ook de onderwijskeuze van de vader heeft invloed op de keuze voor een technisch vakkenpakket. Leerlingen met een technisch opgeleide vader volgden vaker een technisch pakket dan leerlingen met een niet-technisch opgeleide vader.

Bericht CBS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.