Kijkwijzer-makers lanceren Gamewijzer

De makers van de Nederlandse Kijkwijzer hebben de Gamewijzer gepresenteerd. Deze nieuwe website geeft voorlichting over populaire games aan ouders en opvoeders. Dit moet hen ondersteunen bij het omgaan met hun gamende kind.

De nieuwe Gamewijzer is een initiatief van het Nederlandse Instituut voor de Classificiatie van Audiovisuele Media (NICAM), dat ook de Kijkwijzer maakt voor films en series. Op de website van Gamewijzer is informatie beschikbaar over games die op dit moment populair zijn bij kinderen en jongeren. Voorbeelden van populaire games zijn Fortnite, Roblox en Brawl Stars. Het doel van de Gamewijzer is om ouders en opvoeders voorlichting te geven over deze games en hen tips te geven over hoe zij kunnen omgaan met hun gamende kind.

Alle info op een rij

De Gamewijzer is een soort gids waarin ouders en opvoeders per game alle relevante informatie op een rij hebben. Zo weten zij wat er speelt. De gids geeft beschrijvingen van de game en vermeldt het leeftijdsadvies. Ook wordt benoemd of kinderen er geld kunnen uitgeven en in contact kunnen komen met vreemden. Daarnaast geeft de Gamewijzer tips voor het maken van afspraken over schermtijd en voor het instellen van ouderlijk toezicht.

Welkom hulpmiddel

Volgens Nick van Hummel van het NJi speelt de Gamewijzer in op de behoefte van ouders en professionals aan gedetailleerdere informatie over games die populair zijn bij kinderen. 'Voor professionals kan dit dan ook een welkom hulpmiddel zijn. De Gamewijzer geeft je als professional de mogelijkheid om wat beter beslagen ten ijs te komen. Je kunt de gids bijvoorbeeld gebruiken om gerichter en vanuit interesse een gesprek te starten. Bijvoorbeeld over wat kinderen spelen en wat ze tijdens het gamen meemaken.'

Gamewijzer.nl

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.