Kamer verwerpt motie tegen bezuiniging

De Tweede Kamer is tegen het voorstel om de geplande extra bezuiniging op het jeugdzorgbudget te schrappen. Een motie daarover van Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) is op 6 februari verworpen.

Het demissionaire kabinet wil in 2025 en 2026 500 miljoen euro minder besteden aan jeugdzorg, en vanaf 2027 jaarlijks 511 miljoen minder. Staatssecretaris Maarten van Ooijen stuurde op 29 januari een overzicht naar de Tweede Kamer van de mogelijkheden om die bezuiniging door te voeren. In ieder geval zou een eigen bijdrage voor jeugdzorg nodig zijn, aangevuld met andere maatregelen. Hij noemde bijvoorbeeld de mogelijkheid om jeugdhulp na 18 jaar niet meer te vergoeden en bovenregionale expertisecentra af te schaffen. Zelf zei hij vervolgens tegen de NOS dat hij de geplande bezuiniging nu 'onverantwoord' vindt.

De Tweede Kamer debatteerde op 29 januari over de begroting van VWS. Westerveld diende toen een motie in waarin ze het huidige kabinet verzocht om de bezuiniging te schrappen. Die motie heeft de Tweede Kamer verworpen. Het demissionaire kabinet staat nu voor de vraag hoe de jeugdzorgbegroting sluitend te krijgen is.

Bron: Binnenlands Bestuur; Tweede Kamer

Bericht Binnenlands BestuurStemmingsuitslag motie Westerveld

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.