Kamer: Blokkeer afbetaalapps voor jongere

De Tweede Kamer wil dat de regering strenger toeziet op de leeftijdscontrole van afbetaalapps zoals Klarna en Riverty. De Kamer heeft op 5 maart een motie daarover aangenomen.

Afbetaalapps geven gebruikers de mogelijkheid om online spullen op afbetaling te kopen. De aanbieders van deze apps hebben vorig jaar in een gedragscode afgesproken te voorkomen dat minderjarigen hun diensten gebruiken. Doordat ze de leeftijd van hun gebruikers niet goed controleren, kunnen minderjarigen via de apps toch makkelijk op afbetaling kopen.

Strenger en effectiever

De Tweede Kamerleden Don Ceder (ChristenUnie) en Daan de Kort (VVD) dienden een motie in waarin ze de regering vragen strenger en effectiever te handhaven op het aanbieden van afbetaaldiensten aan minderjarigen. Bijvoorbeeld via de online identificatiedienst iDIN. 'De verleiding is te groot voor jongeren om producten te kopen waar zij eigenlijk helemaal geen geld voor hebben', zei De Kort op 5 maart tegen RTL Nieuws. Bijna alle fracties stemden voor de motie.

Kopen op afbetaling

'Voor jongeren kan het aantrekkelijk zijn om iets te kopen op afbetaling', zegt Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Dan heb je het vast, en hoe je dat geld bij elkaar krijgt, is een zorg voor later. Maar uiteindelijk moet je dat geld wel hebben.'

'Uit onderzoek van het Nibud weten we dat jongvolwassenen minder overzicht hebben van hun financiën dan oudere mensen. Ze komen daardoor sneller in de financiële problemen. In dat onderzoek zijn minderjarigen niet meegenomen, maar het is waarschijnlijk dat voor hen hetzelfde geldt. En dat ze dus vaker te laat betalen en daardoor te maken krijgen met de extra kosten van een incassobureau. Een betere leeftijdscontrole kan hen beschermen tegen het opbouwen van schulden.'

Bron: Tweede Kamer; RTL Nieuws

Bericht RTL NieuwsMotie Kamerleden De Kort en CederIdentificatiedienst iDINBericht van Riverty over de gedragscode

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.