Jongeren willen strenger klimaatbeleid

Jongeren onder de 18 jaar beschouwen klimaatverandering als een groter gevaar dan volwassenen dat doen. Ook willen ze strengere maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Het UNDP ondervroeg voor het onderzoek 689.000 inwoners van de twintig grootste economieën van de wereld, onder wie 302.000 jongeren. In bijna alle landen geven jongeren een duidelijk signaal af aan wereldleiders om meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Onder volwassenen is 65 procent van mening dat we ons in een wereldwijde klimaatcrisis bevinden. Onder jongeren is dat 70 procent. De onderzoekers vermoeden dat het draagvlak voor klimaatmaatregelen in de toekomst zal toenemen. De meest populaire klimaatmaatregelen onder jongeren zijn het beschermen van natuurgebieden, het gebruik van hernieuwbare energie en klimaatvriendelijke landbouw.

Op 31 oktober begint in Glasgow de wereldwijde klimaatconferentie COP26. Regeringsleiders komen daar bijeen om oplossingen voor de klimaatcrisis te bespreken. De boodschap van jongeren is duidelijk: zij willen strengere klimaatregelen.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft recent een reeks nieuwe pagina's over de impact van klimaatverandering op kinderen en jongeren gepubliceerd. Hierin staat onder andere wat je kunt doen tegen klimaatangst, hoe je met je kind kunt praten over klimaatverandering, en hoe je jongeren kunt betrekken bij klimaatbeleid.

Bron: UNDP

Meer informatie

Rapport UNDP

Bericht NOS

NJi: klimaatverandering

Lees ook